Michel Cluizel
Pokud máte rádi čokoládu, tak tato čokoláda je opravdový skvost a po jejím ochutnání možná zjistíte, že jste vlastně ještě nikdy v životě pravou čokoládu nejedli.
Výroba čokolády má dlouhou historii a je velké umění produkovat kvalitní čokoládu, kterou lze degustovat a vychutnávat stejně jako velká vína. Čokoláda nese označení 1er Cru jako víno a jednotlivé plantáže se velmi výrazně liší v chuti. Bohužel většina i velmi drahé běžně prodávané čokolády je vyrobena významnými producenty z kakaové hmoty produkované velkými společnostmi, které neberou ohled na aroma jednotlivých kakaových bobů z různých lokalit, ale pouze na velikost a zdraví plodu. Filozofie produkce kvalitní čokolády a vína je opravdu v mnohém velmi podobná. Neobejde se bez pečlivé a láskyplné práce již na vinici resp. plantáži.
Francouzská rodinná čokoládovna z jižní Normandie - Michel Cluizel - založená roku 1948, která se řadí mezi zmíněných několik málo čokoládoven na světě, které vyrábějí svou čokoládu již od samého počátku, to znamená z kakaového bobu. Tato fenomenální čokoládovna vznikla tak, že Michelovi rodiče March a Marcelle začali vyrábět čokoládu ve své domácí kuchyni pro cukrárnu, kterou v té době vlastnili a kde byl Michel učněm. V současnosti řídí Michel Cluizel spolu se svým synem a dvěma dcerami čokoládovnu, která má 200 zaměstnanců a zachovává tradiční postupy při výrobě čokolády. Například veškeré zdobení a polévání čokoládových výrobků se provádí výhradně ručně. Jejich produkty nenaleznete v běžné síti supermarketů, ale pouze ve specializovaných prodejnách, kde jsou zaručeny perfektní skladovací podmínky, aby byla zachovaná vynikající kvalita.
Michel Cluizel si nechal patentovat ochrannou známku
„Noble Ingredients“ (vznešené suroviny), což znamená, že ve svých výrobcích používá pouze čisté kakaové máslo bez jakýchkoliv příměsí rostlinných tuků, třtinový cukr místo řepného, přírodní Burbon vanilku namísto vanilinu, nepoužívá sojový lecitin ani umělá aromata a všechny výrobky jsou 100% bez přítomnosti geneticky modifikovaných
organismů, některé dokonce v biokvalitě.
Michel Cluizel systematicky vyhledává nevšední a vyhlášené kakaové plantáže po celém světě, se kterými navazuje úzkou spolupráci, platí pěstitelům nadstandardní ceny - takzvaný Fair trade a dohlíží na celý proces zrání a sklizně, aby byla zaručena co nejvyšší kvalita kakaových bobů. V současné době pracuje Michel Cluizel s kakaovými boby ze sedmi plantáží z oblastí: Santo Domingo,Venezuela, Svatý Tomáš, Madagaskar(2x), Papua Nová Guinea(2x).
Kompletní srovnání těchto „jednoplantážních“ čokolád najdete v unikátních výrobcích označených „Les 1ers Cru de Plantation“. Plantážní čokolády Mangaro Lait, Mangaro Noir (Madagaskar) a Maralumi Noir (Papua Nová Guinea) získaly několik prestižních ocenění.
Mangaro Lait – zlatá medaile, Guild of Fine Food Association, Londýn, 2008 a bronzová medaile, Academy of Chocolate, Londýn, 2009, Best Milk Chocolate Bar.
Mangaro Noir – první místo, Salon du Chocolat, Paříž, 2003 a stříbrná medaile, Academy of Chocolate, 2007, Best bean to bar.
Maralumi Noir – zlatá medaile, Academy of Chocolate, Londýn, 2007, Best bean to bar a první místo, Salon du Chocolat, Paříž, 2005
Cena „Great Taste Award,“ udělovaná britskou „Guild of Fine Food“ asociací, je ekvivalentem filmových Oskarů ve světě gurmánů. Každoročně je udělována těm nejchutnějším a nejkvalitnějším potravinovým výrobkům v příslušné kategorii.
Academy of Chocolate byla založena roku 2005 v Londýně. Kromě hodnocení kvality čokolád následovaném každoročním udílením cen je jejím hlavním cílem motivovat výrobce čokolády k trvale udržitelnému férovému obchodu.